Vacsora a Hüttében

Igyekszem a túráimat egyedivé tenni, hogy akik engem választanak túravezetőjüknek, valami különleges élményben legyen részük. Ezért az idei évtől az állandó programok közé tartozik a “Hütte látogatás”, gondoltam néhány szóban bemutatom nektek a helyet.

Általánosságban a Hüttékről:

Hütte, vagyis “kunyhó” egy olyan könnyűszerkezetű (általában fa) épület, melynél elsődleges szempont általában a funkció, ritkán mentek rá elsősorba a szépségre. Két nagy számunkra érdekes csoportja van a kis épületeknek.

Mendekékházak (Schutzhütte, Berghütte vagy Schutzhaus). Vihar esetén, vagy ha már nem érsz le a hegyről sötétedés előtt, akkor ide érdemes behúzodni. Túrázók, hegymászók kiindulási-, pihenőpontjai. Európa legmagasabb ilyen épülete 4554 méter magas található a svájci Alpokban.

Másik nagy csoport az Almhütte. Ez annyiban különbözik az előzőektől, hogy ez nem csak emberek, hanem állatok “óvóhelye” is, legegyszerűbben úgy tudnám fordítani, egy alpesi istálló. A nyári időszakban, amikor a lenti réteket kaszálják, az állatokat felterelik a magasabban fekvő területekre legelni. Itt fejik a teheneket például, ebből fakadóan az Alm-ban általában készítenek sajtot, húst is itt dolgozzák fel.

Mi is egy ilyen helyet látogatunk, ami amellett, hogy az állattartásnak ad helyet, egy vendégház is egyben.

Az ilyen helyek általában mind magánterületen vannak, megközelítésük csak útvonalengedéllyel lehetséges, és nem is minden motor alkalmas a szerpentinezéshez a néhol 10-20 cm-es murvában. A mi feljutásunkról a hely tulajdonosa gondoskodik. Már itt szembesülünk vele, hogy ez bizony nem az az megszokott program lesz, ugyanis itt is a funkcionalitást helyezik előtérbe (lásd képek). Kb. 850 méteres szintkülönbséget teszünk meg, hozzávetőleges fél óra alatt, innen is látszik, hogy egy motoros nap után, gyalogosan esélytelen feljutni (kb. 3 óra oda, és még 3 lenne vissza). Az út is gyönyörű, de ahogy felérünk (kb. 1800 m) csodálatos panoráma tárul elénk. Szerintem, ha valaki a “Tirol” szóra gondol, akkor mellé ez a kép ugrik be, amit itt lát!

Ide már nem hallatszanak fel a civilizáció hangjai, csend van és nyugalom, jól esik kicsit megpihenni, és kiszakadni a rohanó világból.

Órákig lehetne nézelődni, de amint lemegy a nap, még a forró nyári napok is hűvösbe fordulnak, a vendégházban pedig finom házi snapsz, és igazi motoros emberbe való ételek várnak! Az étlapon olyan ételek szerepelnek, mint a Kassknödelsuppe (sajtos-gombóc leves), Käsespätzl (kb mint a sajtosnokedli, de ezzel kibírod reggelig), Apfelstrudel (házi almáspite) vagy eredeti Kaiserschmarrn (császármorzsa), ami önmagában akkora, hogy az edzettebb gyomrúaknak sem fér be a leves mellé! Hozzáteszem, még ne lett volna olyan étel, amit az asztalunkról visszavittek volna.

Minden házi és helyben, frissen készül. Biztosan tudom, hogy éhesen innen még senki nem ment haza! És abban is biztos vagyok, hogy aki itt járt, ezt az élményt nem felejti!

További képekért katt ide 🙂

Vacsora a Hüttében

Jelentkezés Páros túrára

Jelentkezés a kezdő túrára

Jelentkezés a csoportos kanyarvadász túrára