Közlekedési tippek Ausztriában

Mivel sok téves információt hallok/olvasok, ezért most a (teljesség igénye nélkül) összeszedtem néhány pontban, mik a szokások, mire figyelj, hogy miben tér el a KRESZ a Straßenverkehrsordnung-tól (StVO).
Senkit nem elijeszteni akarok egy kis alpesi kanyarvadászattól, de ars poetica-m szerint, alapvetően igyekszem minél kevesebb támadási felületet hagyni magamon.
Illetve két olyan alaptézisem van, amik könnyebbé teszik a (mindennapi) életet is.

1. A rendőrnek mindig igaza van.
2. Kalkulálj a büntetéssel.

Tehát néhány konkrétum, ismereteim, és megtörtént események alapján.


Buszsáv: Ausztriában a motorosok nem használhatják a buszsávot, néhány kivételtől eltekintve az olyan nagyvárosokban (ahol külön rendelkezéseiben rendelkeznek erről) mint pl. Bécs.

-Parkolási díj: A Kurzparkzone-ban (rövid parkolási zóna) motorokra nem kell parkolási díjat fizetni.

-Sebességhatárok: 

  • lakott területen 50 km/h, 
  • lakott területen kívül 100 km/h, 
  • autópályán 130 km/h. 

De nem lepődj meg, ha látsz egy kifejezetten és csak motorosoknak szóló sebességkorlátozó táblát. Igen, van ahol csak a motorosoknak kell 80-al menni. Én mikor először láttam egy ilyen táblát visszamentem megnézni, hogy jól látom-e.

Sebességkorlátozást nem oldja fel a kereszteződés, vagy a lakott terület határát jelzőtábla!
Tehát ha egy falu előtt 60-as tábla van kint, akkor azon az úton a faluban is 60-al mehetsz, de a falu vége tábla sem oldja fel a korlátozást, továbbra is 60-al kell menni, egészen addig, amíg egy következő, erre vonatkozó tábla másképp nem rendelkezik.

I-GL (Immissionsschutzgesetz-Luft): Leginkább autópályán találkozhatsz vele, 100-as, vagy 80-as korlátozó tábla kíséretében. Ennek a korlátozásnak környezetvédő célja van. Érdemes betartani, mert nem csak a sebességtúllépésért, hanem környezetszennyezésért is megbüntetnek. Ne lepődj meg meg ha 10-20-30 km hosszan, vagy akár egy tartományon keresztül (Tirol) tart a korlátozás.


Ha mégis túl gyorsan mentél, az államközi egyezmények alapján a csekket kiküldik Magyarországra is (magyar nyelven). Fotót nem küldenek, de külön lehet kérni, hogy ezt megtekinthesd. Viszont az elmúlt években elég sok visszaélésről hallottam, hogy az illető ott sem volt, mégis kapott csekket (nem az osztrák rendőrségtől). Ezért én azt tanácsolom, nézd meg mikor és hol mentél gyorsan a levél szerint, és ha a közelben sem jártál, akkor járj utána. (Ha ilyen gondod van, lehetőségeimhez képest segítek, keress bátran). 

Helyszíni bírságok, és úgy a rendőrök általában.
Könnyen meglehet, hogy civil autó, vagy motor (!!!) előz rád, és rakja ki a “polizei” feliratot. Állj meg neki, a rádiónál nincs gyorsabb. Ezek a civil autók általában Skodák, Audik, Volkswagenek, civil motorokból a KTM-eket preferálják, fekete bőrruhában.
Ne ülj fel, ha tolnak, vagy “szívóznak” veled. Hadd menjen, vagy állj meg te egy kávéra, amig ő elmegy.
A rendőrrel legyél határozott, de ne tolakodó, mert ezen később sok múlhat. Válaszolj a feltett kérdésekre, de ne kezd elmesélni, hogy igazából azért jöttél gyorsabban, hogy a szarvas mögéd ugorjon… Annyit válaszolj, amennyit kérdeznek.
Ha megállít, valószínű nem jó túrázást akar kívánni. Ha úgy érzed nincs igaza, akkor se nagyon veszekedj vele, mert van egy olyan “szuperképességük”, hogy szemmel megsaccolhatja a sebességed (akár az egész csoportét is), és ennek bizonyító ereje van. Szóval nem érdemes felbosszantani, mert ezt a joker-t bármikor előhúzhatja. Ne legyenek kétségeink, neki is meg van adva, hogy mennyi büntit kell aznap kiszórni. Ha együttműködsz lehet ad egy minimálist, ha felbosszantod le is foglalhatja a motort, vagy berendel egy hatósági vizsgára (mert szerinte a gyári kiegészítő nem alkalmas a közúti közlekedésre), ahol persze mindent rendben találnak, csak neked elment az egész túrád a levesbe.

Sorok között a szabály betűje szerint előre gurulni nem szabad. Én ennek ellenére óvatosan előre szoktam gurulni, ha brutális a sor. Néhány önkéntes rendőr dudálását eltekintve még nem lett nagyobb bajom. Nyilván rendőr mellett én sem megyek el, de amikor látta az akciómat nem igazán zavarta.

Mit vigyek magammal? -Izzókészlet, elsősegélycsomag (nem lejárt), láthatósági mellény (személyenként egy). Kötelezők vagy nem, én saját érdekemből is hordom ezeket magammal.

Összegezve:
Még ha soknak is hangzik ez a lista, ne vegye el a kedved egy osztrák motoros túrától. Ausztriában sincs minden sarkon rendőr (bár egy kicsit több a telepített trafi), és itt is ugyanolyan emberek laknak mint Magyarországon. Csak ne engedd, hogy elkapjon a hév, azért mert nyaralsz. Hajlamosabbak vagyunk ilyenkor szebbnek látni a valóságot, és legyőzhetetlennek érezni magunkat. Azonban ne felejtsük el, hogy továbbra is a közlekedés részesei vagyunk. Tartsuk be a szabályokat, van elég kanyar, ahol majd nem tart fel senki, tükörsima aszfalttal, és a megengedett sebesség is bőven elég, hogy élvezzük a kanyarvadászatot.

Ha bármilyen kérdésed van a témával kapcsolatban, keress nyugodtan a  megadott elérhetőségeken.


Motoros üdvözlettel:
Balázs

Jelentkezés Páros túrára

Jelentkezés a kezdő túrára

Jelentkezés a csoportos kanyarvadász túrára